Jakie macie skojarzenia z
pokrzywą? Chyba dla większości jest to zwyczajny chwast, który najlepiej usunąć
z ogródka. Parzy to tylko i nic poza tym… czy aby na pewno??? Jak byłam mała i
piszczałam, że pokrzywa mnie poparzyła, mama się śmiała, że będę zdrowsza. W
tym żarcie jest sporo prawdy!
Ostatnio mam kłopoty z żołądkiem
:/ Rozkminiam cały czas, co jest tego powodem i pierwsze wnioski już mogłabym
wysunąć…ale jeszcze z tym poczekam, bo
nie chce mi się wierzyć w odkrytą teorię :P
W każdym bądź razie…wracając do
wkurzających chwastów, zwanych pokrzywami – mama uświadomiła mnie, że w domu
jest cały pojemnik tego zasuszonego zielska. Prosto z działeczki! :D no i co? I
słyszę od mamy: „zaparz sobie pokrzywy i wypij” Ale po co? Hmm… że niby działa
oczyszczająco. Ale co to ma wspólnego z żołądkiem?! Po namyśle uznałam, że chyba nie zaszkodzi
spróbować… mama to mądra kobieta, więc i
tym razem posłuchałam jej rady.
Okazuje się, że ten zacny chwast
jest bardzo niedoceniony! Co takiego ma w sobie? A no troszkę ma…
- łatwo
przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód. Są
one potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
- Witamina K,
flawonoidy i garbniki poprawiają krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia.
Zapobiega to krwawieniom. Flawonoidy i garbniki dodatkowo pomagają pozbyć się
toksyn z organizmu. – o tym mówiła mama!
- witamina B2
(ryboflawina) – odpowiedzialna za funkcjonowanie układu nerwowego oraz stany
zapalne błon śluzowych…to też się przyda :D
- witamina C
- kwas
pantotenowy, który działa przeciwzapalnie i zwiększa tępo regeneracji tkanek
- Dodatkowo poprawia
stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk – dla kobiety to dość
istotny element :D
- wzmacnia
układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne
i antywirusowe
- liście mają
działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki, dlatego herbata z pokrzywy
jest zalecana podczas leczenia kataru siennego – jakby ktoś potrzebował :)
- wpływa na
emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi
- dostarcza
dużo żelaza co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu
krwi. W efekcie zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi, co przekłada
się na lepsze krążenie i wydolność fizyczną – będę śmigać, jak rakieta! Hehe :D
- wspomaga
trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych
- zapobiega
wrzodom żołądka i jelit – mam nadzieję, że to nie powód moich problemów! Jakby
co, już je atakuję pokrzywami. No bo piję sobie je teraz systematycznie, od
kilku dni… i nawet mi smakuje to ustrojstwo ;) Będzie trzeba nasuszyć nowych
chwastów :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz